Gebruik van e-id 

Hoe krijg ik toegang tot het digitaal loket met mijn elektronische identiteitskaart?

1. Koop een kaartlezer

Er bestaan verschillende soorten kaartlezers. Meer informatie hierover vind je op de website  www.kaartlezers.be. De kaartlezer moet geschikt zijn voor de elektronische identiteitskaart.

2. Installeren van de kaartlezer en het certificaat van je identiteitskaart

Om de gegevens van je elektronische identiteitskaart te kunnen lezen heb je software nodig. Deze vind je op de portaalsite van de federale overheid via de link eid.belgium.be/nl/, klik verder op het ikoontje "eID quickinstall". Volg nauwgezet de aangeboden installatieprocedure. Op het einde van de procedure zult u verzocht worden om uw kaartlezer aan te sluiten.

Nadat het programma (Belgian Identity Card) geïnstalleerd is, krijg je een snelkoppeling met de vermelding ‘eidGui’ op je bureaublad. Klik hierop om het programma te openen en klik vervolgens op de gele afbeelding (chip) links bovenaan (‘kaart lezen’) om je certificaat te lezen. De lege velden worden dan ingevuld met de voor jou bekende gegevens.

Ga nu naar het tabblad ‘Certificaten’. Links in de boomstructuur kies je voor ‘je naam (Authentication)’ en rechts klik je op de knop ‘Registreer’.

De eerste stap is nu gezet voor het gebruiken van ons digitaal loket. Je zal deze stappen moeten herhalen bij iedere identiteitskaart die je wil gebruiken.

3. Doe je aanvraag

Je computer is nu klaar om attesten en uittreksels aan te vragen.
Bij een nieuwe aanvraag moet je stap 1 en 2 niet meer herhalen. Dit moet je wel doen als je gebruik maakt van een identiteitskaart van een ander gezinslid.


Hoe vraag ik een document aan?

Alle beschikbare digitale documenten vindt u terug in de rubriek Digitaal loket'. 
Druk je op de link naar het onderwerp, dan krijgt u (waar beschikbaar) meer informatie over het betreffende onderwerp.

Aanmelden met je e-id

Je plaatst je elektronische identiteitskaart in de kaartlezer. Je krijgt dan een nieuw venster waarin je je certificaat kan kiezen.
Kies je naam in het lijstje en klik op ‘ok’. Daarna moet je je pin-code ingeven. Je bent nu ingelogd met je elektronische identiteitskaart. Daarna kan je op het symbool klikken en opent er een nieuw venster, waarin je aanvraag wordt afgehandeld.

Document aanvragen

Nadat je bent aangemeld, verschijnt er een venster waarin een aantal velden al ingevuld zijn. Als je de overige velden correct invult en vervolgens op ‘aanvraag verzenden’ drukt, krijg je een bewijs van verrichting. Print dit bewijs of sla het op. Als je achteraf een vraag hebt, kunnen de medewerkers van de dienst Bevolking onmiddellijk (via het transactienummer) de status van je aanvraag nakijken.

Tip: kijk goed na of volgende velden correct zijn ingevuld:

  • e-mailadres;
  • de reden waarvoor je het document nodig hebt;
  • de persoon voor wie je het document aanvraagt.

Nadat je document door de ambtenaar is verwerkt, ontvang je hiervan een e-mail.