Hoofding Gooik

Extra consumptiebudget  

Heb jij recht op een inkomensgarantie of gewaarborgd inkomen voor ouderen (IGO)

Krijg je een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)?

En beschik je naast de gezinswoning niet over een andere woning of bouwgrond?

Dan kan jij maandelijks (zolang de voorraad strekt) een extra consumptiebudget van 20 EUR per gezinslid in de vorm van lokale waardebonnen verkrijgen in het Sociaal Huis.
Deze waardebonnen kan je gebruiken bij de deelnemende Gooikse handelaars uit de voedingssector.

Contacteer het Sociaal Huis Gooik voor meer info:

Ontdek het verrassend veelzijdige Gooik 

In Gooik draait het allemaal om rustig genieten, actief beleven, erfgoed ontdekken, lekker lokaal proeven en ontspannen in de natuur. 🚴‍♂️🏇🛵🍇🍷🛏 🌿
De collega's van Toerisme Vlaams-Brabant, RingTV en de enthousiaste figuranten zetten onze Gooikse troeven in the picture!
Benieuwd?
Kijk dan zeker even naar ons fonkelnieuwe promofilmpje!
 

Bereikbaarheid Politiezone Pajottenland 

 • Alle wijkkantoren worden/blijven gesloten.
 • Ons "Centraal Onthaal" zal vanaf 01-11-2020 gedecentraliseerd uitgevoerd worden te :
  • Politiepost Galmaarden (Adres : 1570 Galmaarden, Kammeersweg 8)
   • Openingsuren :
    • Maandag : van 17.00 uur tot 20.00 uur.
    • Woensdag : van 13.30 uur tot 16.30 uur.
    • Zaterdag : van 10.00 uur tot 15.00 uur.
  • Politiepost Gooik (Adres : 1755 Gooik, Bruneaustraat 101)
   • Openingsuren :
    • Maandag : van 17.00 uur tot 20.00 uur.
    • Zaterdag : van 10.00 uur tot 15.00 uur.
  • Politiepost Lennik (Adres : 1750 Lennik, Alfred Algoetstraat 31)
   • Openingsuren :
    • Donderdag : van 17.00 uur tot 20.00 uur.

U dient op voorhand een afspraak te boeken via ons reservatiesysteem (klik hier) of via ons blauw nummer 054 31 35 01.

Gemeente Gooik stapt mee in het project Warm Nest 

Ben je eigenaar van een leegstaand pand en wil je graag huurinkomsten krijgen in plaats van leegstandsbelasting te betalen? Dan kan het project WarmNest, een samenwerking tussen 3Wplus en Klimaatpunt, zeker een meerwaarde voor jou betekenen. Het project heeft als doel om eigenaars van leegstaande panden aan te moedigen om hun woning te renoveren en woonconform te maken om nadien als sociale woning te verhuren.

Medewerkers van 3Wplus en Klimaatpunt bieden een volledige ontzorging aan bij de renovatie. Ze begeleiden je op een professionele manier van a tot z vóór, tijdens en na de werken. Zo stellen ze voor jou een renovatieplan op, en ze gaan op zoek naar aannemers, volgen de werken op en vragen premies aan. De enige voorwaarde is dat je je woning ter beschikking stelt aan een sociaal verhuurkantoor (SVK).

 

Als eigenaar zijn er vele voordelen:  

 • geen boetes op leegstand of ongeschiktheid
 • tot 25.000 euro kosteloos lenen
 • verhoogde renovatiepremies
 • fiscale voordelen
 • een energetisch gerenoveerde conforme woning
 • een gegarandeerd huurinkomen
 • sociale invulling van uw woning
 • onderhoud en beheer van de woning via een SVK

 

Dankzij dit project zet de gemeente in op een duurzame en sociale toekomst:

 • De woningen worden conform gemaakt aan de huidige en toekomstige energie-eisen waarbij er voornamelijk wordt ingezet op dakisolatie, ramen en een energiezuinige condensatieketel
 • Het sociaal verhuren van deze woningen maakt dat meer mensen toegang hebben tot kwalitatieve en energiezuinige woningen en zorgt voor een lagere energiefactuur voor huurders

 

Wil je meer weten?

Ben je eigenaar van een leegstaand pand en wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met de gemeente of rechtstreeks met 3Wplus of Klimaatpunt:

 

 

Heb je recht op maatschappelijke hulp? 

De OCMW’s zullen materiële, sociale, medische, medisch-sociale of psychologische hulp verlenen aan personen die hun dagelijkse uitgaven of uitgaven die verband houden met medische zorgen niet meer kunnen betalen omwille van de coronaviruscrisis.

Voor wie?

Iedereen die de gevolgen ervaart van de COVID-19 crisis. Deze steun is niet beperkt iedereen die, na een individuele analyse, door het OCMW erkend wordt als behoeftig.

Meer info?

OCMW Gooik

 • Algemeen nummer: 02/454 04 30
 • Teamcoördinator Welzijn: 02/454 04 33

Ophokplicht voor pluimvee 

Vanaf 15 november 2020 legt Minister van Landbouw David Clarinval, op advies van het FAVV, bijkomende maatregelen op die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers.

 • Alle houders van pluimvee moeten hun dieren(*) ophokken of afschermen (met behulp van netten). Dit geldt ook voor gezinnen die bijvoorbeeld een aantal kippen houden voor hun eieren. Op die manier wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en drinkbak moeten binnen geplaatst worden of, indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd worden met netten.
 • Verzamelingen van pluimvee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden, beurzen,… zijn momenteel niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. Van zodra de coronamaatregelen dergelijke evenementen opnieuw toestaan, worden striktere regels van kracht dan voordien het geval was.


(*) de ophokplicht geldt voor alle pluimvee met uitzondering van loopvogels omwille van het dierenwelzijn. Het risico op overdracht van deze vogels is eerder klein gezien hun beperkt aantal in België.

De verplichte maatregelen die op 01/11 zijn opgelegd voor professionele pluimveehouders blijven uiteraard gelden. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van het Agentschap:

http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp

Het FAVV verplicht alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren om de maatregelen strikt toe te passen. Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts te contacteren.
De consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden!

Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, worden verzocht om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.

Bouw jouw virtuele energielandschap! 

Tegen 2040 willen we een energieneutraal Pajottenland. Maar we hebben nog een hele weg af te leggen.
Enerzijds dienen we te besparen op energie en anderzijds dienen we in te zetten op hernieuwbare energiebronnen. Maar wat is nu de ideale mix?
Denk mee over hoe we energie uit zon, wind, biomassa en waterkracht inzetten in het Pajotse landschap. Vul de digitale bevraging in en bouw jouw virtuele energielandschap, voor 15 maart 2021.
De resultaten van deze bevraging worden in het voorjaar 2021 voorgelegd aan de beleidsmakers in de Pajotse gemeenten.

Meer info op www.opgewektpajottenland.be.

Reizen naar het buitenland: verklaring op eer 

Wie een buitenlandse reis maakt die toegelaten is, moet vanaf 27 januari 2021 in het bezit zijn van een verklaring op eer. Personen die regelmatig naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld grensarbeiders of inwoners van grensgemeenten, moeten de verklaring op eer daarom slechts één keer invullen voor een welbepaalde activiteit.

Dit verandert niets aan de bestaande regels betreffende het invullen van het PLF-document, testen en quarantaine voor reizigers.

Niet-essentiële reizen vanuit landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone naar België waren al verboden. De regels voor reizigers uit deze landen veranderen niet. Naar België reizen kan in dat geval alleen mits voorleggen van een attest van essentiële reis of een visum.

Vervoerders zijn verantwoordelijk om, voor het instappen, te controleren dat alle passagiers in het bezit zijn van een verklaring op eer, of een attest van essentiële reis of visum voor reizigers uit derde landen. Indien dit niet het geval is, is de vervoerder ertoe gehouden het instappen te weigeren. Ook bij grenscontroles zullen de documenten worden gecontroleerd.

Je vindt het formulier hier.

Sociaal Huis werkt enkel op afspraak 

Het Sociaal Huis werkt enkel op afspraak.
 
Maak je afspraak via:
 • 02 454 04 30
 • sociaalhuis@gooik.be

ministerieel besluit van 12 februari 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 6 februari 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus CO 

Groepsaankoop elektrische fietsen 

Kijk jij ook al uit naar lange fietstochten?

Wil jij binnenkort met de fiets naar het werk?

Dan heb jij goede fietsvoornemens gemaakt én de (elektrische) fietskriebels te pakken gekregen … en dat kunnen we alleen maar toejuichen!

Groepsaankoop elektrische fietsen

Daarom organiseert de gemeente Gooik, samen met Klimaatpunt en Haviland Intercommunale, een groepsaankoop voor elektrische fietsen.

Je hebt de keuze uit 12 stadsfietsen (M + V), 3 speedpedelecmodellen en 1 bakfietsmodel.
De modellen en de technische fiches zijn te bekijken via https://www.klimaatpunt.be/particulieren/groepsaanbod/elektrische-fietsen.

Testmoment

 

Dus … fiets jij binnenkort elektrisch door ons Pajottenland?

Super, want zo maak je werk van het Gooikse Fietsplan (https://www.gooik.be/omgeving/mobiliteit/fiets)
én van SDG 11 Duurzame steden en Gemeenschappen (o.a. Kies voor de fiets).
 

#duurzaamgooik #sdg’s #fietsen #klimaatpunt #haviland #SDG11duurzamestedenengemeenten