Compostbakken 

Een compostbak of -silo is geschikt voor een vrij grote tuin. De meest gebruikte methode is een combinatie van één, twee of drie bakken, die je zelf ineen kan knutselen.

Net zoals bij de composthoop kies je een beschutte, halfbeschaduwde plaats. De meest voorkomende grootte van een compostbak is ongeveer 1 m³.

Je kan een compostbak maken (of kopen) met een deksel. Het voordeel daarvan is dat je materiaal bij hevige regenval droger blijft. Compost mag echter ook niet te droog zijn.
In je compostbak kan je een luik voorzien. Dat is handig om het reeds gecomposteerde materiaal te bekijken en te beoordelen op kwaliteit. Je kan eventueel ook voorzien dat de wanden (of één wand) gemakkelijk weg te nemen zijn, wat het verwijderen van het materiaal aanzienlijk vergemakkelijkt.

Hoe je compostbak of -silo er ook uitziet, denk eraan dat een goede luchtcirculatie van groot belang is. Luchttoevoer zorgt ervoor dat het materiaal niet verstikt.

Je kan een compostbak kopen op het milieupark. In dit geval betreft het een samenaankoop, georganiseerd door de intercommunales, waardoor de prijs uiteraard sterk gedrukt kan worden

De compostbakken zijn van het type EKOL “Module 100/120” met de volgende specificaties: een inhoud van 1280 l, hoogte van 100 cm, lengte van 119 cm en breedte van 136 cm.

Elk Gooiks gezin kan maximaal 2 compostbakken aankopen aan een gunsttarief van 40 euro per stuk. Vanaf de 3e compostbak dien je 100 euro te betalen.

In het gemeentehuis zelf zijn ook talrijke folders aanwezig m.b.t. composteren. U kan ook een kijkje nemen op de website van OVAM (www.ovam.be) of VLACO (www.vlaco.be) of de Provincie Vlaams-Brabant (www.kringlooptuinieren.be) voor meer informatie.

Compostvaten 

Als je een kleinere tuin hebt (100 tot 200 m²), of weinig groenafval (bladeren, gras, snoeihout), kies je best voor een compostvat.
Een compostvat is gemaakt van gerecycleerde kunststof. Je kan het o.a. kopen via de gemeente. In dit geval betreft het een samenaankoop, georganiseerd door de intercommunales, waardoor de prijs uiteraard sterk gedrukt kan worden.

Wanneer je verkiest om je compostvat aan te kopen in een tuincentrum, let dan bij je keuze op het verluchtingssysteem, dat van fundamenteel belang is bij het composteren.
Het compostvat moet onderaan gaten hebben (niet opzij), waardoor de lucht van onder naar boven kan circuleren. Bovendien kan langs daar het overtollige vocht wegvloeien en biedt het toegang aan alle bodemorganismen (insecten en wormen) die nodig zijn voor het composteringsproces.

Het dekstel moet zwaar genoeg zijn zodat het niet wegwaait bij een hevige windstoot, maar moet voldoende lucht doorlaten en gemakkelijk hanteerbaar zijn.
De meest compostvaten hebben onderaan een schuif. Langs daar kan je gemakkelijk nakijken hoe het met de kwaliteit van jouw compost gesteld is.

Ook de kleur van het compostvat is van belang bij het composteren. Kies een kleur die voldoende donker is, zodat de zonnestralen worden geabsorbeerd, evenwel zonder het materiaal uit te drogen. Daardoor wordt de afbraak van het organisch materiaal versneld.


Hoe ga je te werk?

Plaats het compostvat op een zonnige plaats in je tuin. Zorg ervoor dat de buitenrand op tegels of balken steunt, zodat het vat niet wegzakt in de bodem.

Onderaan in het vat leg je kleine takjes, houtsnippers, verwelkte snijbloemen of kamerplanten. Je kan ook starten met een laagje aarde of goed verteerde compost (te koop in tuincentra en bij sommige intercommunales).

Vanaf dan kan je het compostvat dagelijks bijvullen met keuken- en tuinafval. Met een beluchtingsstok (een soort haak aan een steel, kan je de verschillende soorten afval vermengen.

Eén- tot tweemaal per week, steek je de beluchtingsstok in het vat, je draait hem een kwartslag en haalt de stok er weer uit.

Na ongeveer zes maanden heb je gebruiksklare compost van hoogstaande kwaliteit.

Op het milieupark zijn compostbakken van het type GRAF met de volgende specificaties:
een inhoud van 280 l, hoogte van 890 mm en diameter van 800 mm.

Elk Gooikenaar kan een compostvat (inclusief beluchtingstok) aankopen op het milieupark aan een gunsttarief van 20 euro per stuk. Vanaf het 3e compostvat dien je 44 euro te betalen.

In  het gemeentehuis zelf zijn ook talrijke folders aanwezig m.b.t. composteren. U kan ook een kijkje nemen op de website van OVAM (www.ovam.be) of VLACO (www.vlaco.be) of de Provincie Vlaams-Brabant (www.kringlooptuinieren.be) voor meer informatie.