Sluikstorten en zwerfvuil 

Sluikstorten is het achterlaten van afval langs de openbare weg, waaronder zakken restafval, grof vuil, KGA ... Dit is verboden en is dus strafbaar. De gemeente voorziet verschillende kanalen langs waar u uw afval kwijt kunt, toch vormt sluikstorten nog vaak een probleem. Als u iemand betrapt op sluikstorten, contacteer dan de politie, zo kan dit zo efficiënt mogelijk worden aangepakt.

 

In de vuilnisbak en nergens anders!

Zwerfafval is klein afval dat sommigen onder ons achteloos en zonder er bij stil te staan op de grond gooien: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plasticflesjes, tickets, papieren zakjes enzovoort. Nochtans vindt niemand het fijn om in een vuile straat of een vervuild park rond te lopen. Rondslingerend zwerfafval is voor velen dan een bron van ergernis. Zwerfafval opruimen kost ook nog eens handenvol geld (en personeelsinzet!). Met wat aandacht kunnen we er echter zeker iets aan doen!

Afval gaat niet vanzelf 'zwerven'. Soms gebeurt het onbedoeld: door afval in een open aanhangwagen naar het containerpark te brengen waait er al eens iets weg. Vuilniszakken die te lang op voorhand buiten staan, zijn aanlokkelijk voor hongerige katten of andere dieren. Soms staat een afvalbakje te ver, is het moeilijk herkenbaar, goed gecamoufleerd of erg vies. Soms geeft de omgeving een verwaarloosde indruk en gooit men gemakkelijker een snoeppapiertje op de grond.

Enkele tips

  1. Zorg ervoor dat u op weg naar het containerpark alles goed vastmaakt op de aanhangwagen.
  2. Zet vuilniszakken niet te vroeg buiten voor de inzameling.
  3. Na het gebruik van de glascontainer, neemt u het plastictasje of de kartonnen doos weer mee.
  4. Neem in de auto een klein vuilnisbakje of zakje mee. Maak de asbak van de auto niet leeg op de weg.
  5. Als u gaat wandelen met uw hond, denk dan aan het hondenpoepzakje.
  6. Kijk even rond voor een vuilnisbak in uw buurt.
  7. Een ijsje, drankje of koekje gekocht op straat? In de buurt van de winkel staan zeker vuilnisbakken.
  8. Een wandeling gepland in een mooi stukje natuur? Neem dan een drankfles met schroefdop of een zakje met koekjes of fruit mee. Dan kan de lege drankfles niet lekken en zit het klokhuis mooi ingepakt in de draagtas.
  9. Neem geen pamfletten of strooibriefjes aan waarvoor u geen interesse hebt.

Goed om te weten: een bananenschil verteert in één tot drie jaar, een sigarettenpeuk vergaat pas na twee jaar, een plasticfles doet er vijf tot tien jaar over en een drankblikje al gauw 50 jaar. Een stukje kauwgom? 20 tot 25 jaar ...

Heeft u zelf last van zwerfvuil in uw buurt? Contacteer dan de dienst Wonen en Omgeving.  Zij volgen dit probleem dan verder op.

Sluikstorten ?

Bij het storten bedrieg je enkel  jezelf want het opruimen van een sluikstort kost nog meer, om maar te zwijgen van de boetes die je krijgt als je betrapt wordt. En dit terwijl je je afvalfactuur nu zelf meer onder controle kan krijgen.