Gooik heeft zijn eigen knotteam! 

Wie een partij knotbomen heeft die dringend toe zijn aan een kapbeurt, kan een beroep doen op het Gooiks knotteam. Deze vrijwilligers komen gratis bij je langs om de bomen te knotten.


Overal waar je gaat langs Vlaamse wegen, kom je knotbomen tegen. Je kent ze wel, van die korte en robuuste wilgen langs de beken en in de wei. Deze bomen zijn ook heel kenmerkend voor het Pajots landschap. Omdat het onderhoud van de bomen heel wat tijd vergt, worden er steeds minder knotbomen aangeplant en verdwijnen oude exemplaren door gebrekkig onderhoud.

Als het onderhoud achterwege blijft, kunnen knotbomen (bijvoorbeeld bij hevige wind) bezwijken onder het gewicht van hun eigen kruin. Knotbomen zijn niet alleen een verrijking voor het landschap, de holtes in de stam en het verrotte kernhout bieden beschutting aan het vee en vormen een ideale schuilplaats en nestgelegenheid voor steenuilen en insecten.


Het knotteam zet dan ook alles op alles om deze karakteristieke en waardevolle bomen te behouden en waar mogelijk te vermenigvuldigen. Enkele jaren geleden startte het gemeentebestuur daarom een werking met vrijwillige knotters op. Het knotteam komt gratis bij je langs om de bomen te knotten. De houtopbrengst echter nemen de knotters mee.


Info: dienst Wonen en Omgeving -  filip.mignon@gooik.be -  02 532 41 56