De Paddenbroek, groene halte 

Plattelandscentrum De Paddenbroek ligt als een groen stationnetje langs de oude trambaan aan de voet van de Kesterheide. Dit is hartje Pajottenland met een hoogstamboomgaard, poelen, ecologische moestuin, oude bakoven en bijenhal. Natuur en landbouw gaan hier hand in hand, zowel op het domein van De Paddenbroek als in de brede omgeving. Een ideale plek dus om even halt te houden onderweg of om je wandeling te starten.

De prachtige hoogstamboomgaard van deze oude fruitboerderij werd in de jaren ’70 gekapt. De fruitbloesems ruimden baan voor een maïsakker… ook dat is een verhaal van het Pajottenland. Vanaf 2005 werd de oude boomgaard hersteld tot een unieke collectieboomgaard met 115 typische hoogstamvariëteiten van appel, peer en kers. Smakelijk erfgoed!

Paddenbroek heeft een uitgewerkt aanbod voor het basisonderwijs maar ontvangt ook groepen en teambuilding. Je kan er terecht voor educatie en gegidste rondleidingen over natuur, landschap, akkervogels, vlinders… Op termijn wordt het gebouw en domein verder uitgebouwd als referentiecentrum voor duurzaam renoveren en hernieuwbare energie.

Vanuit Paddenbroek vertrekken twee bewegwijzerde wandelingen van Natuurpunt langs het wandelknooppuntennetwerk: Tongsnijders/Boeboekspad met opdrachten voor kinderen (boekje ontlenen in De Paddenbroek of downloaden via www.kesterheide.be) en Koesterburenpad helemaal tot aan de top van Kesterheide.

Meer info: